Aloysia citriodora Palau

julio 28, 2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nom Llatí Aloysia citriodora Palau (Lippia citrodora L)
Nom Català Marialluïsa
Nom Castellà Hierba Luisa, Cidrón, Cedrón, Verbena de olor
Descripció de la planta

Família Verbenàcies
Arrel
Tija Arbust aromàtic, de fins a 2,5 m d’alçada. Tija erecta, llenyosa i molt ramificada
Fulla Agrupades en verticicles, de 3 a 4 en cada nus, de forma lanceolada amb les vores senceres o molt finament serrades i amb un pecíol molt curt o inexistent. Les fulles són aspres al tacte i desprenen un penetrant perfum a llimona.
Flor Petites i disposades en espigues primes a les axil·les de les fulles superiors. La corol·la està ensamblada superiorment amb pètals bilabiats, de color lila pàl·lid
Fruit Són dos petits involucres contenint les llavors
Lloc on es cria En jardins, com a panta ornamental aromàtica. En cultiu, en indrets càlids i humits. Prové de Xile
Época de floració Estiu
Época de recol·lecció Estiu
Principis actius Oli essencial (neral, geranial, limonè, citronel·lol, nerol, geraniol, furocumarines). Flavonoides
Part utilitzada Fulles
Propietats Antiespasmòdica, Antiinflamatòria, Estomacal, Digestiva i Carminativa. Sedant, Antineuràlgica (sistema nerviós). Correctora organolèptica d’aroma i sabor.
Indicacions Indigestions, Meteorismes, Gastritis, Gastroenteritis, Espasmes gastrointestinals (efecte més potent que Melissa officinalis), Vòmits, Dolors intestinals. Inapetència. Estats nerviosos, Taquicàrdia, Ansietat. Dolors menstruals. Mal de cap (d’origen digestiu i nerviós)
Ús En infusió, 5-6 fulles en 1 tassa d’aigua. Es poden prendre de 3 a 4 tasses diàries. Tractament digestiu: Fer bullir 1l de vi blanc bo i abocar-lo en un recipient amb 25 gr de flors seques. Es tapa i es deixa reposar fins que refreda. Prendre un vaset molt petit després de cada àpat. Com aperitiu, prendre un gotet petit en dejú i al migdia. Infusió per a la digestió pesada: 1 cull. sopera de marialluïsa i una altre de llavors de fonoll, 3 cops al dia després dels àpats. Infusió relaxant per a calmar els nervis, langoixa, l’insomni i l’asma nerviós: 1 cull. sopera de marialluïsa per tassa d’aigua. 3 cops al dia, fent novenes. Infusió per aixecar l’ànim: 1 cull. sopera de la barreja de marialluïsa, valeriana i regalèssia per tassa d’aigua, fent novenes.

Observacions Precaucions: Possiblement Emmenagoga. No administrar en embarassades. La Marialluïsa es una planta eminentment valuosa que els nostres avantpassats ja veneràven. El druides de la Gàlia utilitzàven les seves branques per a les profecies i clarividències. Estava associada a la deesa egípcia Isis i a l’estrella Sirius. El seu nom en llatí significa «branca sagrada», «vareta màgica» o «herba de les bruixes o dels encanteris»
HIDROLATERÀPIA
Aloysia citriodora Palau (Lippia citrodora L) Propietats terapèutiques: Potent antiinflamatori. Diurètic. Immunoestimulant. Estimula les funcions del fetge, pàncreas, intestins i tiroides. Ansiolìtic. Neurotònic. Sedant. Regulador del sistema nerviós simpàtic i parasimpàtic
Indicacions tradicionals (via oral) Espasmes i còlics intestinals, Estrenyiment, Congestió hepàtica i pancreàtica. Síndrome premenstrual (espasmes i dolor): Psoriasis. Neurastènia.
Indicacions terapèutiques cosmètiques: Cel·lulitis, reafirmant del teixit conjuntiu. En cas de psoriasis, pulveritzar la zona afectada
Indicacions energètiques i psicoemocionals: Angoixers i pors. Fixacions i lletanies mentals. Melangia i depressió nerviosa. Estancament energètic i mental. Judici permanent amb dificultat per a auto-qüestionar-se. Falta d’alegria i entusiasme. Dificultat per a acceptar el destí. Falta de fe i confiança.
L’hidrolat de Marialluïsa es excel·lent per a aixecar l’ànim en cada canvi d’estació. Quan un no es sent a gust amb si mateix i es somatitza en la pell (psoriasis, dermatitis..), l’hidrolat es un bon aliat. Les cures amb hidrolat de marialluïsa ajuden a les persones de caràcter endurit i que no són conscients d’haver patit carències d’afecte matern.
OLIS ESSENCIALS / AROMATERÀPIA-AROMATOLOGÍA
Aloysia citriodora Palau (Lippia citrodora L) Part utilitzada Fulles
Propietats Antiinflamatori potent ŸŸŸ Potent sedant ŸŸŸ Eupèptic ŸŸ
Indicacions Angoixa, estrès, insomni, cert tipus de depressions ŸŸŸ Enterocolitis ŸŸ Malaltia de Crohn ŸŸ
Contra-indicacions Desconegudes en dosis normals Perills: Interacció amb medicaments, teratogenicitat, sensibilització dèrmica, pot ser mitjanament fototòxic. Precaucions (via oral): Medicació per la diabetes, embaràs. Precaucions (via dèrmica): Hipersensibilitat, pells danyades o malaltes, nens menors de 2 anys. Dosi màxima oral en l’embaràs: 61 mg Nivell màxim d’ús dèrmic: 0,9%

Dites populars Dones que voleu tenir la panxa ben llisa, heu de prendre, cada matí, aigua de marialluïsa
Ÿ efectivitat baixa
ŸŸ efectiv. mitjana
ŸŸŸ efectivitat alta
ŸŸŸŸefectiv. màxima[/vc_column_text][vc_gallery type=»image_grid» images=»26753,26751,26750″][/vc_column][/vc_row]

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *